top of page
mary's chappel website.png

EARLY MUSIC & BEYOND


In hartje Brussel haalt een gedreven team van vakspecialisten de historische muziekinstrumenten van onder het stof. Wil je de wonderlijke klankwereld van deze instrumenten ontdekken of ben je gebeten door muziek uit vervlogen tijden? Dan is de oude muziek afdeling “Early Music & beyond” helemaal iets voor jou.

 

EM&B’s topleerkrachten nemen je op sleeptouw doorheen muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok en doen je ontdekken hoe ook vandaag muzikanten en componisten zich door oude instrumenten laten inspireren.

INSTRUMENTEN OUDE MUZIEK

Aanbod te Jette

in de Jetse Academie​ Muziek-Woord-Dans

Aanbod te Brussel-Centrum 

in de Hoofdstedelijke Kunstacademie

De leerkracht helpt je bij het vinden van een geschikt (huur)instrument. 

Bij EM&B zelf zijn er enkele huurinstrumenten beschikbaar aan heel democratische prijzen: barokfagot, dulciaan, gamba, luit, traverso, blokfluit en barokke vioolbogen. 

1136005648_Capturedecran2018-06-13a22_46_52.png.c79ca76e4d3a17b06a387e112b4f4420.png

NIEUW te Jette!

Consortklas renaissancegamba o.l.v. Thomas Baeté

 

Rond 1500 ontstond in Noord-Italië het idee om strijkinstrumenten te maken in verschillende groottes, zodat die de vocale polyfonie konden spelen die toen van over de Alpen kwam aangewaaid. Hiervoor werd muziek van meesters als Josquin, Agricola en Compère in Venetië zonder tekst gedrukt door Petrucci.

In deze nieuwe cursus word je helemaal ondergedompeld in de wereld van de renaissancegamba en het gambaconsort. Daar horen ook improvisatie bij, lezen uit originele bronnen, en het spelen op gamba's zonder stapel. Welkom aan alle gambisten met een goede basistechniek, en zin voor avontuur!

voor gevorderde gambisten

gebundelde lesblokken op zaterdag/zondag 

te Jette: NL bibliotheek,  vlakbij parking en station Jette

HISTORISCHE IMPROVISATIE 

Diminutie en ornamentatie

 

Muzikanten uit de renaissance- en de barokperiode moesten niet enkel de muziek kunnen spelen zoals deze genoteerd staat, maar ook rond de melodielijn kunnen improviseren door toevoeging van vooral versieringen, diminuties, variaties en rijk omspeelde cadensen. Het beoefenen van deze improvisatietechniek vormt daarmee een belangrijk onderdeel van de historische uitvoeringspraktijk en staat centraal in deze cursus.

 

voor gevorderde spelers van historische instrumenten

lessen o.l.v. Marrie Mooij

te Brussel, wekelijks op maandag van 13.30u tot 14.30u

Conforto 3_edited.jpg
Image 1_edited_edited.jpg

HISTORISCHE IMPROVISATIE 

Cantare Super Librum

 

Een praktijk die de basis vormde voor elke muzikant uit de renaissance was het ‘improviseren’ van één of meerdere stemmen op een melodie.

In kleine groepjes onderzoeken we de historische technieken en methodes die gebruikelijk waren om deze eenvoudige melodie te transformeren in een ware polyfone constructie.

We maken onderweg ook kennis met de originele notatie.

 

voor gevorderde zangers en spelers van historische instrumenten

lessen o.l.v. Pieter De Moor

te Jette, twee wekelijks op vrijdag van 19u tot 21u

ENSEMBLES

 

Naast instrumentles krijg je de kans om in ensemble te spelen en om op te treden in prachtige locaties in Brussel.

Ensemble

Charles Quint

De zangers van Charles Quint brengen samen het vocaal muzikaal erfgoed uit de renaissance tot leven. Verzameld rond één koorboek of enkel met een eigen stemboekje... vanuit de originele partituren trachten ze het klankideaal en de muzikale ervaring van die periode zo dicht mogelijk te benaderen.
 

Repetities o.l.v. Pieter De Moor

te Jette

bottom of page